Er zijn duizenden organisaties die een operationele tak hebben waarin gebruik wordt gemaakt van gassen, vloeistoffen of verpakkingen voor producten. Denk hierbij aan semiconductors en chemische bedrijven. Maar ook aan ziekenhuizen, producenten van voedingsmiddelen of verpakkingen en natuurlijk de vele producenten van halffabricaten. Bij al deze bedrijven wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld koelvloeistof of gassen als stikstof of speciale chemische middelen. Al deze producten dienen een ander doel, maar hebben één belangrijke overeenkomst: ze zijn vaak schadelijk bij blootstelling aan de mens. Daarom worden deze stoffen dan ook altijd achter dikke wanden of in dikke pijpleidingen verborgen. Om de veiligheid van werknemers in de operationele tak van het bedrijf te garanderen, dient er regelmatig een preventieve check gedaan te worden met een lekdetector.
Wat is een lekdetector?
Een lekdetector is een speciale detector die minuscule lekjes in een buizenstelsel, vat of machine kan vinden. Hiermee kunnen ontsnappende gassen of vloeistoffen worden opgespoord. Een dergelijke detector bestaat uit twee onderdelen: een mondstuk met sensor en een kleine computer met afleesscherm. Het mondstuk met sensor zit met een slangetje aan de kleine computer vast, zodat men de sensor tussen, onder en achter leidingen of machines kan steken.
Door met de sensor over de leidingen of machines heen te glijden, kan het apparaat meten of er ergens verstoringen zijn. Zodra een dergelijke verstoring gevonden wordt, zal het apparaat piepen en aangeven waar het lek zich bevindt. Hier kan een bedrijf direct op inspelen door de buizen te laten checken, vervangen of repareren.
Speciale lekdetector sensoren en operators
Het opsporen van de minuscule lekkages in machines of leidingen is specialistisch werk en kan in sommige gevallen ook lang duren. Daarom wordt het meeste detectiewerk uitgevoerd door specialistische lekdetector operators, die ervaring hebben met het vinden van de specifieke stof die u gebruikt. Omdat elke stof op een andere manier gevonden wordt, zijn er allerlei speciale sensoren die enkel voor één of enkele stoffen kunnen worden ingezet. Zo maakt het ene gebruik van sonar en het ander van een laser. Vaak is het mogelijk om de speciale sensoren op één computer te gebruiken, zodat men niet meerdere apparaten nodig heeft. Het is mogelijk om als particulier of bedrijf zelf een dergelijke lekdetector te kopen. Dit kan op de lange termijn veel geld schelen, aangezien u anders elke keer een specialist in moet huren. Echter is het hierbij belangrijk dat iemand intern goed wordt bijgeschoold om dit goed te kunnen.
Risico van lekkages in een fabriek
Het is natuurlijk niet ongebruikelijk om in een fabriek gebruik te maken van chemische middelen. Echter, betekent chemisch niet altijd dat iets direct waarneembaar is. Veel gassen zijn kleurloos en geurloos. Hierdoor kan iemand totaal niet in de gaten hebben dat hij of zij dergelijke gassen inademt en hier later past klachten van krijgen. Bij kleine lekkages in fabrieken, is het risico hoog dat mensen massaal wordt blootgesteld aan chemische gassen, zonder dat men het door heeft. Om dit soort gevaarlijke en schadelijke situaties te voorkomen, is het heel belangrijk dat een organisatie elke 3 maanden een lekdetector check laat uitvoeren of zelf uitvoert.
Voor meer informatie over lekdetectie en specifiek een lekdetector, klikt u hier.