Interieur

Hier moet je opletten bij het uitkiezen van een deurklink

Als je gaat zoeken naar een nieuwe deurklink, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hierbij is het belangrijk dat je een paar maten moet opmeten. Zo weet je 100% zeker dat je een goede aankoop doet die ook echt past. Dit is gelukkig niet zo moeilijk, en je kunt hiervoor een meetlint of rolmaat voor gebruiken. Er zijn echter nog een paar andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel meer en zorg dat jij de perfecte deurklink kan kopen. 

Deurklink en de deurdikte 

Als je een deurklink gaat monteren, is het belangrijk om met de deurdikte rekening te houden. Deze dikte is belangrijk voor de deurklinken, maar ook voor de scharnieren en sloten. Je moet de dikte van de deur bepalen om erachter te komen welke montageschroeven je nodig hebt. Ook is deze maat erg belangrijk om te bepalen hoe groot de cilinder moet zijn voor het slot. Daarnaast bepaalt dit ook hoe lang de krukstift van de deurklink moet zijn. Veel deuren hebben ongeveer een dikte van 38 tot 43 millimeter. Veel deurklinken zijn hier dan ook op afgesteld. Als het gaat over veiligheidsbeslag, zijn deze geschikt voor wat dikkere deurdiktes. Dit wordt veel gebruikt voor buitendeuren, deze zijn iets dikker. 

Het gatenprofiel van de deur bekijken

Naast dat je goed naar de deurdikte moet kijken, is ook het gatenprofiel van de deur belangrijk om te bekijken voordat je een deurklink uitzoekt. Wat is precies het gatenprofiel van het oude deurbeslag? Goed om hiernaar te kijken. Zodra dit bekend is, hoef je niet nieuwe gaten te maken om de deurklink te monteren. Wat houdt het gatenprofiel precies in? Dit is de afstand tussen de verschillende schroeven en het schroefgat op het deurschild. Boven het krukgat zit vaak één schroef. Daarnaast zit er ook een onder het krukgat, en nog een onder het sleutelgat. 

Let ook op de draairichting

Los van bovenstaande handelingen, is het ook belangrijk om de draairichting van jouw deur te bekijken. Dit is namelijk bepalend voor de deurklinken die je nodig hebt voor jouw deur. Je kunt deze draairichting achterhalen door te kijken vanaf de zijde waar de scharnieren zich bevinden. Als je de scharnieren ziet zitten, dan draait de deur naar je toe. Dus zitten deze aan de linkerkant, dan heb je een deur die naar links draait. Daarnaast kan er ook onderscheid worden gemaakt tussen deuren die naar binnen en deuren die naar buiten draaien. 

Doornmaat bekijken

Ten slotte is het ook belangrijk om naar de doornmaat te kijken. De doornmaat van een sleutelgat is de afstand tussen de voorzijde van de voorplaat en het midden van het krukgat. Zo zie je bij een woningbouwslot vaak een standaardmaat van 50 millimeter. Controleer goed wat de doornmaat van jouw huidige slot is, zodat je je nieuwe hierop kan afstemmen. Zo weet je zeker dat ongeacht je voor een zwarte of juist klassieke deurklink kiest, het op je deur past.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress