Aannemer

4 situaties waarin een bouwkundige keuring erg goed van pas komt

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Het wordt ook wel een bouwkundig onderzoek genoemd en is een complete inspectie van een gebouw. Je kunt de bouwkundige keuring zo uitgebreid laten zijn als je wilt. Een complete keuring omvat alle aspecten van een woning, van vochtmetingen tot dakinspectie en van een endoscopisch onderzoek tot een asbest inspectie. Bij een compleet bouwkundig onderzoek krijg je van de ingenieur ook advies over de te nemen volgende stappen. Een bouwkundig onderzoek kan in een aantal situaties bijzonder goed van pas komen.

1.     Een bouwkundige keuring als je een huis hebt bezichtigd

Ben je op zoek naar een huis en heb je een woning bezichtigd die je graag zou willen kopen? Dan is het belangrijk dat je exact weet waar je je geld aan uitgeeft. Jij kunt niet zien wat de huidige staat is van het dak, de kruipruimte, de leidingen en het vocht in de muren, maar een bouwkundig ingenieur kan dat wel. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren voorkom je een miskoop of geef je jezelf het groene licht en zet je de aankoop door.

2.     Als je de verkoper bent van een woning

Wil jij je woning verkopen? Dan versnel je dat door een bouwkundige keuring uit te laten voeren en aan de potentiële kopers te laten zien. Als deze piekfijn in orde is, dan heb je een troefkaart in handen en kun je argumenteren waarom je een bepaalde prijs vraagt. Zijn er gebreken, dan geef je aan dat je eerlijk bent en dat je niets probeert te verbergen van de kopers. Je kunt dan ook aangeven hoeveel het voor de kopers zal kosten om de gebreken te laten verhelpen en dat je dat hebt verrekend in de prijs. Heb jij al een bouwkundig rapport, dan hoeft de koper dat niet meer te doen en dat versnelt het proces altijd.

3.     Zet je onderhandelingen kracht bij

Is het tijd om de onderhandelingen in te gaan? Dan kun je met een bouwkundige keuring onderbouwen waarom je vindt dat de prijs goed is als verkoper of waarom je vindt dat de prijs naar beneden moet als je koper bent. Beide partijen kunnen in dit geval met een bouwkundig rapport sterk de onderhandelingen in. Dat is ook de reden waarom je als verkoper het beste direct eerlijk bent over de staat van de woning, anders word je tijdens de onderhandelingen hevig aan de tand gevoeld.

Schippers Bouwconsult | Specialist in bouwkundige keuringen.

4.     Sneller een financiering voor je huis

Een laatste situatie waarin een bouwkundige keuring handig is, is als je een financiering voor je woning wilt regelen. Veel banken en hypotheekverstrekkers eisen de bouwkundige keuring te zien voordat ze je geld verstrekken. Ook de Nationale Hypotheek Garantie vraagt vaak om dit rapport. Zonder rapport krijg je dus mogelijk geen financiële regeling.

Voor een paar honderd euro kun je al een standaard onderzoek laten uitvoeren. En, zoals je boven hebt kunnen zien, is dat in een aantal situaties bijzonder handig.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress