Zakelijk

Hydraulische olie: wat je moet weten

Als het om hydraulische olie gaat, is het lastig om één definitieve aanbeveling te doen voor alle soorten hydraulische apparatuur die gebruik maken van die vloeistof. Er zij wel een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het vinden van een goede olie die werkt en geschikt is voor je machine. In deze blog gaan wij in op deze zaken zodat jij goed voorbereidt aan de slag kan met jouw hydraulische machine.

Soorten hydraulische olie: een wereld van verschil

Het bedrijfstemperatuurbereik van de machine is de factor die bepaalt welke soort olie het beste is voor jouw situatie. Als jouw machine in de winter bij vriestemperaturen en in warme omstandigheden in de zomer moet werken, dan is een hydraulische olie nodig waarbij de viscositeit binnen de optimale limieten blijft over dit brede temperatuurbereik. Als de machine een smal bedrijfstemperatuurbereik heeft en het mogelijk is om een optimale vloeistof dikte te behouden kan je olie kopen die goedkoper is.

Het belang van extra reinigingsmiddelen in de olie
Reinigingsvloeistoffen kunnen water emulgeren en andere verontreinigingen zoals vernis en slib tegen gaan bij het gebruik. Dit houdt componenten vrij van belemmerende afzettingen, maar betekent dat verontreinigingen niet worden tegengegaan. Vaak moeten die extra worden uitgefilterd. Deze eigenschappen verschillen per hydraulische machines en sommigen hebben meer mogelijkheden voor het beperken van van verontreinigingen bij het reservoir. Bij gebruik van een hydraulische olie met reinigende supplementen is het belangrijk om het watergehalte nauwkeurig te volgen door middel van een olieanalyse. Water versnelt namelijk de veroudering van de olie, vermindert de smering en filtreerbaarheid. Ook verkort het de levensduur van de afdichting en leidt tot corrosie. En geëmulgeerd water kan in zwaar belaste delen van het systeem in stoom worden omgezet. Deze problemen kunnen grotendeels worden vermeden door het watergehalte onder bepaalde limieten te houden.

Kiezen voor antislijtage: wel of niet?

Het doel van antislijtage additieven in je hydraulische olie is om een goede smering te behouden. Het meest voorkomende antislijtage additief dat in motor- en hydraulische olie wordt gebruikt, is zinkdialkyldithiofosfaat. De aanwezigheid van deze stof wordt niet altijd als positief beschouwd, vanwege het feit dat het chemisch kan afbreken in aanwezigheid van water en sommige metalen kan aantasten. Een antislijtage additief is echter essentieel voor alle olie die wordt gebruikt in krachtige hydraulische systemen onder hoge druk. Denk dus goed na of je hierin wil investeren als je veel gebruik maakt van je machine.

Koop nu hydraulische olie en laat je machine weer draaien

Samenvattend is het kiezen van de juiste olie voor een toepassing geen snelle of eenvoudige keuze. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om dit goed te doen. Omdat het gebruik van de verkeerde hydraulische olie een zeer kostbare fout kan zijn. Vraag daarom om professioneel advies bij een erkende aanbieder van oliën zoals Olieonline. Met experts die ervaring hebben met machines en oliesoorten zit je goed en weet je dat je olie kan kopen die geschikt is voor jouw kostbare apparaten.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress