Als je naar de bank wilt gaan, je wilt je wekelijkse boodschappen doen, je gaat de tank van je auto bijvullen of je brengt een bezoek aan een museum heb je vanaf 1 december een mondkapje nodig. Het dragen van niet-medische mondkapjes is vanaf die datum in openbare ruimtes verplicht. Net als dat al sinds juni zo is in het openbaar vervoer en taxi’s. Deze nieuwe regeling zal betekenen dat je veel vaker een mondkapje zal dragen, want zelfs als je parkeert in een parkeergarage moet je deze op. Met de onderstaande informatie doe je dit correct.
Mondkapje + basisregels = bescherming
In openbare ruimtes moet je dus een kapje op, maar dat betekent dat je daar de basisregels kunt vergeten. De regels voor de mondkapjes in het openbaar vervoer, in taxi’s en in openbare ruimtes zijn bedoeld als aanvulling op de basisregels. Dat komt doordat het situaties betreft waarin extra veiligheid nodig is en waarin 1,5 meter afstand houden alleen niet voldoende bescherming biedt. Zelfs als iedereen een mondkapje op heeft houd je afstand, was je je handen, beperk je persoonlijk contact en vermijd je druktes. Alleen zo is er een veilige situatie.
Geen kwaliteitseisen
De mondkapjes die je moet dragen hoeven geen kwaliteitseisen te hebben. Dit worden ook wel niet-medische mondkapjes genoemd. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor personeel in ziekenhuizen, klinieken, verzorgingstehuizen en andere situaties waarin ze dagelijks in aanraking komen met het virus. Deze moeten dan ook op voorraad blijven, dat is essentieel. Jij mag in het OV, in de taxi en in openbare ruimtes dus een niet-medisch mondkapje op. Deze kun je ook zelf maken.
Als het maar een mondkapje is
Er zijn uiteraard ook grenzen. Er is een groot verschil tussen een mondkapje en een bandana, bijvoorbeeld. Alles wat geen kapje is, dus een sjaal, een bandana, een spatscherm, enzovoorts, is niet toegestaan en wordt beboet. En de boete die je dan krijgt is 95 euro. Het beste investeer je dus in een paar mondkapjes en houd je je aan de regels.
Enkele uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen op de regel. Mensen die een goede medische reden hebben om geen mondkapje te dragen en dit ook kunnen onderbouwen, hoeven geen kapje op. Hier wordt streng op gecontroleerd dus een goede brief van je specialist is dan zeker vereist. Dat is om fraude te voorkomen. Als je naar een uitvaart gaat hoef je geen kapje op. Ook in kerken, moskeeën en andere plekken waar een godsdienst of geloofsovertuiging wordt beoefend is een mondkapje niet verplicht.
De regels zijn er niet voor niets
Of je het nu eens bent met de verplichting of niet, die overheid doet dit niet zomaar. Daarom is het verstandig om je er gewoon aan te houden zo lang als het duurt. Het dragen van een kapje is een kleine moeite en je maakt er een groot verschil mee. Houd je dus aan de regels en hopelijk komt de situatie met mondkapjes Nederland dan snel weer onder controle.