Zakelijk

Flexwerken, zo kunnen bedrijven het implementeren

Er zijn sinds het einde van de “twenties” enorm veel ontwikkelingen en veranderingen gaande in de Human Resource gedeelten van onze organisaties. Hierbij wordt steeds socialer en gezonder omgegaan met de medewerkers. Hierbij kan men denken aan het verbeteren van de omstandigheden op het kantoor, maar ook het verbeteren van de secundaire voorwaarden van contracten. Bij veel bedrijven wordt dan ook gekeken hoe men het “nieuwe werken” kan gaan implementeren. Er zijn al allerlei systemen en communicatiemiddelen om dit nieuwe werken zo effectief en gestroomlijnd mogelijk te kunnen implementeren. Een van de populaire facetten van het nieuwe werken, waar zelfs een nationale dag voor is uitgeroepen, is flexwerken.

De start van flexwerken

Jonge generaties beginnen steeds meer waarde te hechten aan vrijheid en het zelf indelen van werk en privé. Na de crash van 2008 begonnen veel bureaucratische organisaties in te zien dat een flexibeler beleid nodig was om de nieuwe economie bij te kunnen houden. Maatschappelijke verschuivingen, maar ook digitaliseringen, online concurrentie en nieuwe wetten zorgen dat deze organisaties constant mee moeten veranderen. Na die enorme economische crisis begonnen bedrijven zich dan ook steeds meer te spiegelen aan de veel organische bedrijven in Silicon Valley. Hierdoor merkte men dan ook al snel dat deze HR technieken vaak veel effectiever werkten. Uiteraard was het voor statische organisaties als een betonfabrikant moeilijk om dergelijke werkwijzen te implementeren, omdat dit simpelweg te machinale bedrijven waren. Het flexwerken onderzoek laat zien dat het bij veel computer-gerelateerde functies echter gemakkelijker te implementeren was.

Waarom flexwerken?

Flexwerken heeft een aantal betekenissen in de bedrijfswereld en het is belangrijk om duidelijk te hebben over welke definitie we het hebben. Flexwerken kan namelijk betekenen dat je vanaf elke locatie op de wereld kunt werken. Hierdoor kunnen bedrijven hun medewerkers vaak loslaten in het bedrijf. Er zijn geen vaste werkplekken en ook geen vaste werktijden. Hierbij kan een werknemer dus bepalen wanneer hij werkt en waar hij werkt. Vaak bieden bedrijven bepaalde dagen waarop er op deze manier gewerkt kan worden. Flexwerken wordt echter ook gebruik wanneer men het heeft over “werken wanneer men zin heeft”. Hierbij krijgen mensen dus een nulurencontract en kunnen mensen werken wanneer ze kunnen. Dit is vaak het geval bij kleine organisaties of in de retail. Bij de eerste vorm van flexwerken, waarbij men zelf bepaald hoe en waar er gewerkt wordt, moet men nog wel gewoon de contractuele uren lopen. Bijvoorbeeld veertig uur.

Hoe flexwerken voor bedrijven kan werken

In menig managementboek of HR studie komt men terug op het vrij laten van medewerkers om hun functie in te delen zoals zij denken dat dit het best werkt. Uiteraard krijgt men hierbij meestal feedback van collega’s of managers. Zo kan men namelijk effectieve en efficiënte manieren vinden om samen te werken en een functie in te vullen. Door middel van flexibel werken kan men gemakkelijker manieren vinden om problemen op te lossen en samen te werken. Deze dynamiek tussen collega’s maakt een bedrijf bestendig tegen plotselinge veranderingen in de markt.

Ynno is hét adviesbureau voor nieuwe manieren van werken.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress