Huis

Hulp inschakelen bij verhuizing

Begrijp wat je van iemand vraagt

Ik heb een aantal keren vrienden en familie geholpen bij het verhuizen. Op en neer rijden met spullen, (helaas) helpen met hun spullen inpakken, dat soort dingen. Meestal deed ik het graag omdat er een leuke dag van werd gemaakt. Jammer genoeg geeft niet iedereen evenveel blijk van waardering. Als je de hele dag inspanning hebt geleverd en bijvoorbeeld je eigen auto gebruikt om te verhuizen, verwacht je toch enige vorm van waardering. Als je dus iemand vraagt om jou te helpen, benadruk dat je weet hoeveel moeite het is. En als iemand met een (doorzichtig) excuus komt, vat het dan niet persoonlijk op. Het is gewoon geen leuk werk, en begrijp dat je mensen echt om een grote gunst vraagt.

Werk zelf harder dan je helpers

Als je dan toch iemand zo ver gekregen hebt dat diegene je komt helpen, zorg dat ze nooit het idee krijgen dat zij al het werk doen. Geef de minder intensieve taken uit handen, en tackle zelf de vervelendste klussen. Wil jij hulp hebben voor het vervoeren van spullen? Het liefst staat alles al ingepakt en klaar om te vervoeren. Soms is dat echter juist waarvoor je hulp nodig hebt. Zorg ervoor dat alles in ieder geval gesorteerd is, jouw helpers weten waarschijnlijk niet op welke manier jij jouw spullen wilt ordenen. Bied genoeg pauzes aan zodat zij zich niet bezwaard voelen om door te gaan. Uiteraard is het de bedoeling dat zij genoeg te drinken krijgen. Als het kan wordt iets lekkers te eten ook aangeboden, vergeet niet dat het nog steeds vele malen goedkoper is dan een professioneel verhuis bedrijf.

Toch maar professionele hulp?

Er is een limiet aan wat je van bekenden kan vragen zonder dat het onbeleefd wordt. Niet voor niets zijn er bedrijven die draaien op de klusjes die je als gunst vraagt. Waarschijnlijk is er te veel werk bij een verhuizing om zonder één van die bedrijven te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan zware objecten als een piano, bedden etc. Deze kunnen vaak niet zonder apparatuur een appartement of iets dergelijks in. Ook is er vaak nog een hoop werk te doen in je nieuwe stekje, zoals de slaapkamer schilderen. Misschien wel een nieuwe vloer. Niet alleen zijn dit fysiek intensieve klussen, ze vereisen vaak ook gewoon vakwerk. Het is niet heel vriendelijk als je jouw hulp onverwachts opzadelt met laminaat inclusief leggen. Schroom dus niet om een gedeelte van het budget te gebruiken om professionele hulp in te schakelen. Vergeet niet dat een dienst van bekenden verwachting kan scheppen voor een wederdienst!

Comments are closed.

Powered by: Wordpress