Zakelijk

De geschiedenis van scheiden

Een echtscheiding en een huwelijk gaan hand in hand. Hoewel het aantal echtscheidingen nu hoger ligt dan ooit, werden er vroeger ook echtscheidingen uitgevoerd. Maar, toen kon er pas gescheiden worden vanwege vier redenen. Deze vier redenen waren: overspel, verkwisting, veroordeling tot gevangenisstraf en mishandeling. Zonder een van deze redenen kon er niet gescheiden worden. Dit veranderde pas in 1971, toen er een nieuwe wet werd aangenomen waarin stond dat een scheiding mocht worden uitgesproken wanneer er duurzame ontwrichting had plaatsgevonden.

Overspel was erg lastig te bewijzen, daarom werd dit ‘de grote leugen’ genoemd. Als een huwelijk niet meer werkte, werd dit altijd aangevoerd als reden tot scheiding. Deze scheidingswet was geldig van 1838 tot 1971. Daarvoor, was het helemaal niet mogelijk om te scheiden, behalve als de gehuwde te jong was, al getrouwd was of het huwelijk nog niet was geconsumeerd. Dan werd er niet gescheiden, maar werd het huwelijk nietig verklaard en was het alsof deze überhaupt nooit had plaatsgevonden. Dit leidde ertoe dat veel mensen gescheiden waren ‘van tafel en van bed’ of dat een van de partners ‘met de noorderzon vertrok’. Dan waren ze dus niet officieel gescheiden, want dat kon niet, maar wel de facto. Gelukkig is scheiden sinds ’71 wel een optie en dit leidde dan ook tot een enorme toename in scheidingen sinds de wet in werking is gesteld.

Tegenwoordig eindigt een op de drie huwelijken in een scheiding. Een nieuw onderdeel van een scheidingscovenant is de social media clausule. Het is namelijk vaak het geval dat een scheiding wordt uitgevochten via social media. Privé gegevens of naaktfoto’s verschijnen op het internet, belastende ‘posts’ op facebook of twitter. Soms is dit zo erg, dat ze een carriere kunnen vernietigen! Daarom nemen steeds meer stelletjes een social media clausule op. In zo’n clausule staat dat, wanneer het huwelijk wordt ontbonden, er niet via social media gevochten mag worden. Doet een van de twee dit toch, dan komt er een rechter bij kijken. Op deze manier beschermt men zowel zichzelf als elkaar. Een scheiding is namelijk al erg genoeg, zonder dat de hele wereld mee kan kijken!

Heeft u kinderen? Dan is het ook van belang vast te laten leggen wat er voor hen zal veranderen na de scheiding. Wie heeft het gezag? Is er sprake van alimentatie? En wat gebeurt er met een eventuele erfenis?

Comments are closed.

Powered by: Wordpress