Huis

Omgevingsvergunning Monument

Als u in een monument woont mag u niet zomaar uw huis gaan verbouwen. Er zijn bepaalde elementen in uw woning die niet veranderd mogen worden. Of u mag deze alleen laten restaureren. Als u toch van plan bent om een verbouwing uit te voeren, dan moet u een omgevingsvergunning monument aanvragen. Dit moet u eigenlijk bij iedere aanpassing doen bij een monument. Dus ook als u simpelweg de kleur van uw gevel wil aanpassen of als u een nieuwe keuken wil plaatsen. Een monument is namelijk een beschermd gezicht in de stad. Het is belangrijk dat deze in originele staat blijft. U heeft dus echt toestemming nodig als u een monument wil verbouwen. Soms zijn er wel uitzonderingen opgenomen. Er zijn monumenten waarbij bijvoorbeeld de binnenkant officieel geen monumenten bestemming heeft. Een omgevingsvergunning aanvragen voor een nieuwe keuken is dan niet nodig zolang u het buitenaanzicht maar niet aanpast.

Wanneer moet u een vergunning aanvragen?

Het is belangrijk om goed advies in te winnen voordat u aan een verbouwing begint. Voor een monument moet u bijna altijd een vergunning aanvragen. Zelfs als het maar een kleine ingreep is. Als het een noodzakelijke ingreep is voor het behoud van het gebouw, dan wil een gemeente soms meebetalen aan de restauratie. Het kan slim zijn om hierna te vragen bij een vergunning aanvragen. Dit is overigens niet in elke gemeente zo, maar het is de moeite waard om dit te informeren als u een verbouwing gaat uitvoeren.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress