Vakantie

Aruba – winterzon en cruiseschepen

Aruba is alweer een tijd een zelfstandig land dat nog wel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort. Al vanaf 1986 behoort het eiland dus niet meer tot de Nederlandse Antillen (die landsnaam is in 2010 verdwenen). Het eiland is geliefd bij cruiseschepen en bij duikers en snorkelaars. Maar vooral de prachtige witte stranden trekken zon zoekend publiek. Vanouds was olieraffinage de inkomstenbron maar die is allang ingehaald door de toeristenindustrie. De vakantiegangers strijken neer op de Highrise (veelal Amerikanen) of de Lowrise (budgetreizigers), termen die de relatieve hoogbouw en de laagbouw achter de stranden weergeven.

Aruba en strand

Die stranden zijn gesierd met mooie palmen en divi-bomen en vind je vooral zuidwestelijk van het eiland. Twee grote topstranden zijn Palm Beach en Eagle Beach. Een publiek geheim ligt zuidoostelijk, Baby Beach, waar je ook meteen in het water goed kunt snorkelen. Er zijn ook moeilijker te bereiken stranden. Een goed voorbeeld is Renaissance Island, een door de Renaissance-hotel groep aangekocht eilandje. Alleen de hotelgasten kunnen gebruik maken van de twee tropische stranden. O ja, en ook maken er nogal wat flamingo’s van gebruik; maar dan gratis.

Het sierlijke Oranjestad

Aruba is wel een stukje drukker dan Bonaire. Er hebben zich meer dan 100.000 inwoners gevestigd en een groot deel van het eiland is dan ook besprenkeld met huizen. Willen de inwoners eens het eiland af, dan zijn er geen veerboten beschikbaar en moeten ze dus vanaf het internationale vliegveld bij hoofdstad Oranjestad gaan vliegen. Oranjestad is het kleurrijke en kloppende hart van het eiland. De stad is ontstaan rond het Fort Zoutman, een 17e-eeuwse versterking die je nog steeds kunt bewonderen. Typisch is de rust op straat in de avond, als de vele cruisepassagiers weer aan boord zijn gegaan. Andere toeristen zijn er minimaal, de meesten hebben hun accommodaties tegen Palm Beach of Eagle Beach liggen.

Aruba als geliefd winterzon eiland

Tien uur vanaf het druilerige Nederland vliegen en je bent in een andere wereld. De natte en donkere Nederlandse wintermaanden kunnen geen groter contrast vormen dan het zonnige droge eiland voor de Venezolaanse kust. Als winterzonbestemming is Aruba ook allang ontdekt door de Canadezen en Amerikanen. Die winterzon kun je op drie manieren (eigenlijk tijden) ervaren:

• Oktober tot aan Kerst: warm, zonnig maar onbestendig weer (niet bui vrij)

• Kerst tot en met Oud en Nieuw: goed weer maar dure tijd

• Tweede helft van de winter: perfect weer maar ook prijzig

Wat is er te doen?

Strand natuurlijk, zelfs vanuit Oranjestad kan dat door naar Druif Beach te gaan. En ook al is het eiland behoorlijk volgebouwd, je kunt de natuur nog wel in door naar het natuurpark Arikok te gaan. Met spannende spuigaten waaruit het oceaanwater omhoog komt. Met ook spannende beestjes zoals de Arubaanse ratelslang. Vogelaars zetten de verrekijker tegen de ogen in het vogelreservaat Bubali dat met twee zoetwater meertjes meer dan 80 verschillende vogelsoorten trekt. Wist je dat Aruba vroeger ook een goldrush heeft gehad? Er zijn nog een paar goudmijnen, bijvoorbeeld bij Spaans Lagoen en Bushiribana. Ook duiken is er goed mogelijk, vooral leuk als je van scheepswrakken ontdekken houdt. Kijk vooral ook eens of je een vakantie op Bonaire leuker vindt.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress