Zakelijk

Jouw T-Mobile abonnement verlengen of niet?

Het spreekt voor zich dat de grote provider T-Mobile in Nederland heel wat klanten heeft. Ben jij ook een klant van T-Mobile, maar loopt het abonnement dat je hebt afgesloten ten einde? In dat geval zal je natuurlijk een keuze moeten maken. In principe kan je twee verschillende dingen doen. Je kan je T-Mobile abonnement verlengen of je kan ervoor kiezen om ze op te zeggen. In het laatste geval kan je een nieuw abonnement bij dezelfde provider afsluiten of je kan er de voorkeur aan geven om over te stappen naar een nieuwe provider. Hoe dan ook, wil jij graag alles te weten komen over jouw T-Mobile abonnement verlengen? Dan is het zeker en vast een aanrader om rekening te houden met de informatie op deze pagina.

Wanneer moet je jouw T-Mobile abonnement verlengen?

Ben je een tevreden klant van T-Mobile en zou je er dan ook graag voor willen kiezen om je abonnement te verlengen? In dat geval zal je graag willen weten vanaf wanneer dat mogelijk is. In principe kan dit voor particuliere klanten gebeuren vanaf 4 maanden voordat het abonnement komt te vervallen. Voor zakelijke klanten geldt een andere termijn. Zij kunnen dit dan ook reeds doen 6 maanden voor de einddatum van het abonnement. Is het voor jou niet helemaal duidelijk wanneer je deze einddatum nu precies terug kan vinden? Dit is zowel mogelijk in de online klantomgeving als in de mobiele applicatie van T-Mobile. Let wel, je dient hiervoor uiteraard wel eerst in te loggen.

Geldt er een korting voor je T-Mobile abonnement verlengen?

Je T-Mobile abonnement verlengen betekent dat je in de praktijk veelal altijd kan rekenen op een extra financieel voordeel. Dit financiƫle voordeel wordt je aangeboden omdat T-Mobile uiteraard hoopt dat je ervoor kiest om klant bij haar te blijven. Dit gezegd hebbende geldt lang niet alleen voor bestaande klanten dat er soms een korting wordt toegekend. Ook voor nieuwe klanten die voor het eerst een abonnement bij deze provider afsluiten is het doorgaans mogelijk om aanspraak te maken op een bepaald financieel voordeel. Indien mogelijk loont het altijd de moeite om even alle actuele acties van T-Mobile te vergelijken.

Wat wanneer je telefoon vroegtijdig stuk gaat?

Net zoals de meeste andere providers is het zo dat T-Mobile ervoor heeft gekozen om verschillende soorten abonnementen aan te bieden aan haar klanten. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een zogenaamd sim only abonnement en een abonnement waarbij er ook een mobiel toestel is inbegrepen. Wanneer je ervoor hebt gekozen om een sim only exemplaar af te sluiten loop je in principe geen extra risico’s. Wat echter wanneer je hebt gekozen voor een abonnement met toestel en deze vroegtijdig stuk gaat? In dat geval begrijpt  T-Mobile dat je als klant eerder een nieuwe smartphone zal willen. Dat is ook geen probleem. In dit geval kan je ervoor kiezen om een beroep te doen op de ‘Early Renewal’ die wordt aangeboden door de provider. Voldoet je toestel nog gewoon perfect en wil je geen andere? Dan is gewoon je T-Mobile abonnement verlengen uiteraard het eenvoudigst.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress