Hobby

Sandvik

Het is best lastig om het Zweedse bedrijf Sandvik in een zin te omschrijven, daarvoor is namelijk het palet aan activiteiten en producten dat het Zweedse bedrijf te bieden heeft simpelweg te groot. Het bedrijf alleen een producent van gereedschappen noemen dekt de lading niet, al worden door Sandvik wel de beste gereedschappen gemaakt. Een ding is zeker; het gaat uitstekend met de Zweedse gigant. Vorig jaar werd de omzetgrens van honderd miljard euro namelijk doorbroken met 100,1 miljard euro. En wie doet dit het bedrijf na?

Van achterover leunen is in Zweden absoluut geen sprake

Met het passeren van de magische grens is er van rustig achteroverleunen geen sprake. Sandvik blijft zich continu ontwikkelen, op het gebied van innoveren vooral. Want op dat vlak baarde het Zweedse bedrijf al diverse keren opzien. Mooiste voorbeeld is wel het feit dat Sandvik er wél in slaagde om een commercieel succes te maken van de Bessemer Steel methode, een methode die toegepast werd bij het ontwikkelen van een oven voor de open haard. Toverwoord bleek oxidatie, dat ervoor zorgde dat de onzuiverheden als het ware uit het strijkijzer weggeblazen werd. Oxidatie zorgde voor hoge temperaturen. Daardoor bleef het ijzer steeds gesmolten.

Toonaangevend in de wereld van roestvrijstalen producten

Gereedschappen en bewakingsmethodes ontwikkelen, zomaar een greep uit de werkzaamheden die de specialisten van Sandvik verrichten. Maar ook de metaalverwerkende industrie is door Sandvik steeds naar een hoger plan getild in de afgelopen tientallen jaren. Steeds maar weer kwam het bedrijf met innovaties op de proppen die processen een stuk gemakkelijker maakten.

Wereldleider op het gebied van roestvrijstalen producten

Tegenwoordig doet ook de metaalbewerkingsindustrie en de constructie- en mijnbouwindustrie nooit vergeefs een beroep op Sandvik. Bovendien is het bedrijf tegenwoordig ook toonaangevend in de wereld van de roestvrijstalen producten en legeringen. Onmisbaar is Sandvik ook al als het gaat om industriële verwarming. Geen wonder dus dat er bij Sandvik duizenden mensen een baan hebben gevonden.

Succes een kwestie van gunstiger economisch klimaat en decentralisatie

Sandvik mag zich ook een absolute specialist in industrieel metaal noemen. Het bedrijf ontwikkelde gereedschap dat bestaat uit diamant en hardmetaal en waarbij gebruik gemaakt werd van hard keramiek. Waar zou de mijnbouw staan zonder Sandvik? De mensen achter het bedrijf leveren namelijk de boren die het snijden van rotsen, tunnelen en slopen en breken mogelijk maken en dat op de best denkbare wijze. Ook de typische Sandvik producten als bar- en bandstaal, buizen en producten voor de industriële verwarmingen vinden nog steeds gretig aftrek. Zelf blijft Sandvik vooral bescheiden over de successen. Volgens hen is het bereiken van de honderd miljard ook een kwestie van een wat gunstiger economisch klimaat. Bovendien, zo liet men weten, heeft dit ook te maken met decentralisatie dat het doorvoerde.

Europa de grootste afnemer

Europa is met 38 procent de grootste afnemer van Sandvik, Noord-Amerika en Azië zijn met 21 en 20 procent de nummers twee en drie. Zuid-Afrika sluit de rij met vijf procent van de omzet. De omzet bedroeg in recordjaar 2018 precies 100,1 miljard euro. Ga er maar vanuit dat ook dit record snel weer zal sneuvelen gezien de plannen die het bedrijf nog heeft.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress